Beroepskeuze

We beginnen met jouw droom

Jouw ideale toekomst

Je bent op zoek naar een beroepsopleiding op mbo- of hbo-niveau. Of je bent op zoek naar ander werk. Er zijn zo veel opleidingen. Je kunt niet kiezen, je verdwaalt in de mogelijkheden. Je hebt misschien negatieve ervaringen in het onderwijs. Juist dan is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het kiezen.

Ik draai de situatie om, we beginnen met jouw droom. Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit? Stel je voor dat je ineens in die toekomst terecht komt? We gaan heel precies dromen. We onderzoeken wat jij nodig hebt om met plezier je werk te doen. Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? Wat zijn jouw behoeften? Waar gaan jouw ogen van glimmen? Pas dan gaan we samen zoeken naar de weg er heen. Welk soort opleiding past bij jouw droom? Ik ga samen met jou zoeken naar mogelijkheden binnen het mbo of hbo.

We hebben meestal genoeg aan vier of vijf gesprekken van een uur. Wat we doen hangt af van wat jij nodig hebt.

beroepskeuze werkwijze werkwijze coaching

Waar: Op een locatie die we samen afspreken of online

Voorbeelden uit de praktijk

beroepskeuze vanuit je hart

Kiezen met je hart

Chris woonde pas in Den Haag. Hij had last van Heimwee. Zijn baan, waar hij goed de kost mee verdiende, was niet zijn droombaan.

Samen zijn we op zoek gegaan naar de hobby’s en dromen van Chris. Wat kon hij naast zijn baan doen om weer meer plezier in zijn leven te krijgen. We kwamen uit op de passie voor muziek en koffie.

Na jaren kom ik Chris weer tegen. Gelukkig en tevreden. Bijna vader. Zijn baan doet hij part-time. Na een barista-cursus valt hij af en toe in bij een koffiebranderij/winkel. Hij speelt nog steeds in zijn band. Hij heeft een opleiding geluidstechnicus gevolgd en gaat af en toe met een band mee op tour als technicus.

opleiding kiezen

Volg je droom

Mayra had de havo afgerond. Ze was wat lusteloos en wist niet wat ze verder moest. Ze had geen idee voor een opleiding.

Ze vertelde me haar droom, die nogal romantisch was. Ergens wonen op een stuk land met een aantal mensen. Daar begon onze zoektocht. We kozen voor een mbo-opleiding omdat Mayra zich niet zeker voelde over hbo. Mayra kwam moeilijk tot handelen en daarom hebben we samen gezocht naar de speld in de opleidingshooiberg. Langzamerhand begon Mayra zelf meer initiatief te nemen.

Nu, heel wat jaren later, werkt Marya part-time op een zorgboerderij en daarnaast werkt ze in haar eigen restaurant.

beroepskeuze durven

Durf te kiezen

Kenneth was 29 jaar. Hij wilde graag een opleiding doen, maar hij moest meteen de goede keuze maken omdat hij dan nog net studiefinanciering kon krijgen.

Aan het lichaam en de houding van Kenneth kon ik zien dat hij stress voelde. Hij vertelde mij uiteindelijk dat hij na de dood van zijn moeder, toen was hij 12, geen nare dingen mee wilde maken. Hij wilde tot nu toe niet kiezen voor een toekomst, maar plezier hebben. We hebben heel wat onderzoek gedaan om er achter te komen welke opleiding het beste zou passen bij de situatie van Kenneth. Omdat Kenneth veel plezier en kunde had in gamen kwamen we bij ICT terecht. Uiteindelijk koos Kenneth toch voor een degelijke opleiding programmeren.

Hij bleek op de opleiding een topper te zijn. Hij maakt nu software voor een groot bedrijf.

Hulp bij keuze nodig? Ga naar Wieke