Ik Kook zoals ik Leef

ik kook zoals ik leef

Koken doe ik graag. Ik ga op zoek naar recepten over het gerecht of de groente. Ik kijk in kookboeken en op internet. Hoe doen de anderen het? Welke verhoudingen, ingrediënten en bereidingswijze kiezen ze? Welke smaak of sfeer wil ik deze keer? Wat heb ik al in huis?

Zo groeit er een kookidee in mijn hoofd. Ik combineer de verschillende recepten tot mijn recept. Tijdens het bereiden veel proeven; is het zout, zuur, zoet of romig genoeg? Hoe is de structuur? Welke kruiden horen er nog bij? Helaas lukt het me nooit om een recept opnieuw te maken. Opschrijven doe ik niet, want ik hou me toch nooit aan het recept.

Zo leef ik ook. Kijken wat er is, lezen, zien of horen hoe anderen het aanpakken en dan mijn manier kiezen. De situatie, het hier en nu, bepalen mee hoe ik met de dingen om ga. Tijdens gesprekken luister ik vooral. Niet nadenken tijdens het luisteren over mijn reactie, want die laadjes met ervaringen springen vanzelf open.

Daarom is het belangrijk om stil te staan en mij te concentreren op het contact met de ander. Want dan gebeurt het vanzelf , het verhaal van de ander raakt altijd een verhaal bij jou en mij. Zo groeit het contact en delen we perspectieven, ideeën over hoe je naar het onderwerp zou kunnen kijken.

Auteur Wieke Dijk
wieke Dijk
40 jaar onderwijs betekent veel verhalen vertellen. Verhalen schrijven geeft me nu plezier en inzicht. Geen abstracte taal, maar ervaring zo beeldend mogelijk beschrijven en verbinden aan onderliggende theorieën op het gebied van filosofie, psychologie en … het leven.